arrow_backHome

Touchdown! - Blog Scrum

Touchdown! - Blog

"Ehh... wat?"

Misschien heb je in onze marketing al een aantal keer foto’s van collega’s voorbij zien komen in de rugbyhouding, staand in een kringetje of tussen allemaal gekleurde post-its. Deze foto’s hebben we niet zomaar gemaakt omdat we het gewoon een leuke houding vonden, maar juist omdat ze de realiteit van onze werkwijze laten zien. En daarmee bedoel ik niet dat we dagelijks een potje rugby aan het spelen zijn...

Nee, deze foto’s laten de principes van Agile en Scrum zien. Ik hoor je hersenen kraken… “Ehhh.. wat?” Laat me het je uitleggen:

‘Scrum’ is een werkmethode die in het straatje van de Agile frameworks hoort. Door met de Agile methodes te werken, creëren we een flexibele en productieve werksfeer. Bij JEM-id bestaat er geen hogere management; er zijn géén bazen. Oké, misschien alleen de klant. Want voor de klant maak je uiteindelijk het eindproduct. De verantwoordelijkheid ligt te allen tijde bij jezelf. Denk je dat je een goed idee hebt? Laat dan maar zien waarom jouw idee zo goed is en probeer maar uit. Lukt het wel, dan ben je #lekkerbezig en zul jij veel blije gezichten zien. Lukt het niet, dan probeer je de volgende keer gewoon iets anders (pssst… wil je punten scoren bij collega's en toch blije gezichten zien? Ik geef je één hint: gevulde koek ;-)) We geloven dat je van fouten moet kunnen leren en niet bang hoeft te zijn om iets te proberen wanneer je er serieus in gelooft. Toch is het wel lekker om feedback te krijgen, deze kun je dus ook altijd vragen bij jouw (zelfsturende) team. Jullie pakken namelijk samen een project op, want bij elkaar hebben jullie alle benodigde kennis om het project te kunnen uitrollen.

 

"Samenwerking is key"

De term ‘scrum’ is afkomstig uit de rugbywereld (vandaar ook de rugbybal ;-)). Wanneer er wordt gesproken over een ‘scrum’, probeert het team samen een doel te bereiken en dus de wedstrijd te winnen. Hierbij is samenwerking cruciaal en moeten de spelers snel kunnen inspelen op veranderingen in het veld. Wanneer deze term wordt toegepast in de businesswereld, kunnen we wat vergelijkingen stellen;

               - Samen naar een doel toewerken.
               - Flexibel zijn naar veranderingen en hierop kunnen inspelen.
               - Samenwerking is key; omdat ieder teamlid zijn of haar eigen specialisme heeft en hier optimaal gebruik van moet worden gemaakt.

Onze teams bestaan dus, net zoals in het rugbyveld, uit verschillende teamleden. Daar waar in de meeste bedrijven de teamleden bestaan uit mensen die allemaal dezelfde functie hebben, doen we het bij JEM-id nét even iets anders. Zo zit ik niet in een marketingteam dat alleen bestaat uit, je raad het al, marketeers. Persoonlijk ben ik lid van verschillende productteams die o.a. bestaan uit softwareontwikkelaars, implementatie specialisten, supportmedewerkers en webdesigners. Ieder zijn/haar eigen vakgebied waardoor de diversiteit binnen het team best wel groot is en we elkaar perfect kunnen aanvullen.

Verder werken we in periodes van vier weken waarvan drie weken sprint en één tussenweek. Tijdens de sprint zijn we ons niet fysiek in het zweet aan het werken met een iets-te-fanatiek hardloopclubje. Nee, bij een sprint wordt er met het team aan een strakke planning gewerkt van één of een paar grote(re) projecten. Tijdens de sprint is het dan ook niet mogelijk om een ander groot project aan te pakken of om die aan iemand toe te wijzen; dat zal moeten wachten tot de volgende sprint. Het voordeel hierbij is dat er volledige focus op het project zal liggen zonder dat er kleinere projectjes tussendoor komen. Deze kleinere projectjes of klantspecifieke vragen en ‘bugs’ kunnen dan weer worden opgepakt in de tussenweek. Dat noem ik nou effectief met je tijd omgaan!

 

"Shuffelen met post-its"

Om iedereen binnen het team op de hoogte te houden van jouw werkzaamheden, staan we een aantal keer per week voor het scrumbord met een stand-up. Tijdens de stand-up vertelt iedereen even kort waar hij/zij zich die dag mee bezig gaat houden en dit is dan ook de perfecte gelegenheid om nieuwtjes te presenteren. Na de stand-up gaan we over naar het scrumbord. Het bord is ingedeeld in een aantal kolommen, waarvan de belangrijkste ‘To Do’, ‘Busy’ en ‘Done’ zijn. Dit is dan ook het moment waarop we gaan shuffelen met de post-its. Op de post-its staan verschillende ontwikkelingen/incidenten geschreven. Omdat deze tijdens de sprint worden aangepakt, komen ze in de loop van de weken in een andere fase terecht, namelijk van ‘To Do’ naar ‘Busy’ en uiteindelijk naar 'Done'. Op deze manier heeft ieder teamlid een duidelijk overzicht van de voortgang.

Wil je meer te weten komen over onze werkwijze? Bekijk dan hier vlog #6, waar collega’s Martine en Tim de principes van scrum nogmaals aankaarten. Wat vind jij van onze werkwijze? Laat het me weten via een mailtje naar jill@jem-id.nl. Tot snel!

Meer over
JEM-id

Bekijk hier de werkweek van supportmedewerker Linda

Bekijk hier de werkweek van developer Tim

Bekijk hier de werkweek van back-end developer Nick

Bekijk hier de werkweek van Functioneel beheerder Fernon

Bekijk hier de werkweek van (stagiaire) marketeer Kim

Bekijk hier de werkweek van (stagiaire) webdesigner Myrthe

Touchdown! - Blog Scrum

Neem een kijkje op onze software afdeling

Padje afplukken .. in de IT?!

Bekijk hier de werkweek van digital designer Amber

Schrijf een killer motivatiebrief in 5 stappen

arrow_upward

JEM-id maakt gebruik van analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren, om uw voorkeuren te onthouden en om informatie te kunnen geven waardoor de website kan worden verbeterd.


Door op akkoord te klikken, geeft u toestemming om Cookies te gebruiken.

 Klik hier 

voor meer informatie.

Ja, ik ga akkoord