arrow_backHome

Schrijf een killer motivatiebrief in 5 stappen

Motivatiebrief schrijven - Blog

"De beruchte motivatiebrief"

Je kent het vast wel; je bent al een tijdje op zoek naar een leuke, nieuwe baan en loopt telkens stuk bij hetzelfde probleem: de beruchte motivatiebrief. Er is aardig wat aanbod op de markt, en iedere vacature is weer anders dan de andere. Eerst speur je 10 verschillende vacaturesites af totdat je een selectie aan bedrijven voor jezelf hebt kunnen samenstellen. En daar begint dan ook al gelijk de drempel te groeien; je moet een motivatiebrief mee sturen. En dat terwijl je het stiekem toch wel lastig vind om jezelf zo te verkopen. Want wát maakt jou nu specialer dan de andere sollicitanten?

Een heleboel! Want iedereen is anders en iedere kandidaat heeft zijn of haar eigen specialisme. Het geheim zit hem dus juist in de motivatiebrief; hoe presenteer jij jezelf op een originele- maar realistische manier waardoor je boven de andere kandidaten zal uitstijgen?

1. Wees jezelf
Het kan bijna niet cliché-er worden, maar het blijft één van de beste tips voor het schrijven van een motivatiebrief: wees jezelf. Vertel in de brief wat jouw sterke kanten zijn en hoe je deze kan inzetten voor de organisatie. Daarnaast is het ook fijn voor de werkgever om te weten hoe jij als persoon bent; welke hobby's je hebt, wat je leuk vindt om te doen en waarom je hebt gekozen voor de functie waarop je solliciteert. Want net als jijzelf, wil jouw misschien-wel-toekomstige-werkgever ook dat je het naar je zin hebt op je werk en dat je past in de organisatie. Matchen jouw persoonlijke interesses met de bedrijfscultuur of sector waarin het bedrijf actief is? Mooi! Maak de link en doe er een strik omheen 🎀

2. Limited edition
Ook al zijn we er niet allemaal even goed in, toch is het belangrijk om jezelf te verkopen. Dit klinkt misschien gek, maar dit bedoel ik natuurlijk niet letterlijk. Zo moet je jezelf absoluut niet in de uitverkoop zetten, waarbij je genoegen neemt met het minste en geringste. Positioneer jezelf juist als limited edition! Je solliciteert (vaak) maar één keer bij hetzelfde bedrijf, en het is dus aan hen of zij jou ook als die unieke kans gaan zien. En daar ligt de marketingtruc bij jou; welke punten maken jou uniek waardoor ze niet meer om je sollicitatie heen kunnen?

3. Geloof in je eigen kunnen
Als je niet in jezelf gelooft, zullen anderen ook nooit in jou gaan geloven. Het klinkt misschien een beetje hard, maar wanneer jij niet zeker bent van je eigen zaak zal jij jouw misschien-wel-toekomstige-werkgever al helemaal niet kunnen overtuigen van jouw kunnen. Ga bij jezelf na welke kwaliteiten je bezit en probeer deze te matchen aan de functie waarop je solliciteert. Solliciteer je naar een baan in de marketing? Vertel dat je vaak het voortouw neemt bij het organiseren van een weekendje weg met vrienden, en welke stappen je onderneemt om het tot een groot succes te laten verlopen. Wees hierin zelfverzekerd maar niet arrogant.

4. Verplaats jezelf in de werkgever
Wanneer je eindelijk klaar bent met het schrijven van je motivatiebrief, is het proces nog niet gelijk afgelopen. Lees jouw brief nog eens na en verplaats jezelf in jouw misschien-wel-toekomstige-werkgever: zou jij jezelf aannemen naar aanleiding van deze brief? Houd in gedachte dat de ontvanger van jouw brief jou nog niet kent, en dus moet bepalen aan de hand van jouw CV en motivatie of jij wordt uitgenodigd op gesprek of niet. Loop de punten die hiervoor besproken zijn nog eens grondig door. Zou jij jezelf aannemen?🤷‍♀

5. Check, check, dubbel check!
Eindelijk zijn we aangekomen bij het allerlaatste punt. Spelling- en grammaticacontroles zijn super belangrijk, zeker bij een eerste indruk. Hoe lullig zou het zijn als je niet wordt uitgenodigd voor een gesprek omdat jouw brief vol haastige spellingsfoutjes zit? Heel lullig dus. Kijk jouw brief altijd na op spellingsfouten en vraag of een vriend of familielid hem ook nog eens wil nakijken. Op die manier weet je zeker dat jouw brief er verzorgd en netjes uitziet, zonder ook maar iets aan grafisch ontwerp te hebben gedaan!👌

Ik hoop dat je na het lezen van deze blog een beetje verder op weg bent geholpen in het vinden van jouw droombaan. Wie weet kun je deze tips wel gebruiken voor een motivatiebrief van één van onze vacatures. Hebben deze stappen jou geholpen, of heb je nog andere tips die we aan het lijstje kunnen toevoegen? Graag hoor ik het in een mailtje naar jill@jem-id.nl. Veel succes met het schrijven van een killer motivatiebrief en wie weet tot snel!

Meer over
JEM-id

Neem een kijkje op onze software afdeling

Bekijk hier de werkweek van developer Tim

Bekijk hier de werkweek van supportmedewerker Linda

Bekijk hier de werkweek van digital designer Amber

Bekijk hier de werkweek van back-end developer Nick

Padje afplukken .. in de IT?!

Bekijk hier de werkweek van Functioneel beheerder Fernon

Bekijk hier de werkweek van (stagiaire) webdesigner Myrthe

Schrijf een killer motivatiebrief in 5 stappen

Touchdown! - Blog Scrum

Bekijk hier de werkweek van (stagiaire) marketeer Kim

arrow_upward

JEM-id maakt gebruik van analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren, om uw voorkeuren te onthouden en om informatie te kunnen geven waardoor de website kan worden verbeterd.


Door op akkoord te klikken, geeft u toestemming om Cookies te gebruiken.

 Klik hier 

voor meer informatie.

Ja, ik ga akkoord