arrow_backHome

Padje afplukken .. in de IT?!

Padje afplukken - Blog

"De Westlandse mentaliteit"

Vaak genoeg zie ik de term “Westlandse (werk-)mentaliteit” in vacatureteksten voorbijkomen. Ook voor ons, als Westlands softwarebedrijf, is de Westlandse mentaliteit erg belangrijk. We maken software voor de tuinbouwsector; en laat het Westland nou het grootste glastuinbouwgebied van Nederland zijn.

Dat alleen Westlanders deze mentaliteit kunnen bezitten, is natuurlijk onzin. Sterker nog, sommige Westlanders bezitten deze mentaliteit juist niet. Maar wat verstaat men dan onder “Westlandse (werk-)mentaliteit”?🤔

     

"Elkaar helpen het padje af te plukken."

Padje afplukken

Voor de meeste Westlanders zal dit een bekende spreuk zijn. Vele (Westlandse) studenten beginnen met werken bij een teler of kweker. Tuinders hebben maar al te graag wat extra handjes tijdens het oogsten of blad knippen 🌿🍅. Daarnaast is het financieel vaak een stuk gunstiger om een ochtendje in de tuin te werken dan vakken te vullen bij de lokale supermarkt.

Maar niet alleen financieel is het gunstig om in de tuin te werken. Op (vaak) jonge leeftijd leren medewerkers om voorzichtig om te gaan met vers voedsel, evenals dat geld niet aan de bomen groeit en dat teamwork belangrijk is om een hoger doel te behalen. Dat laatste voordeel slaat op het zogenoemde “padje afplukken”. Zo laat niemand een padje half-afgeplukt staan wanneer het 5 uur is.

Ben jij eerder klaar dan jouw collega? Dan help je hem/haar het padje af te maken, wel zo collegiaal. Zo is jouw collega ook nog op tijd klaar, en kunnen jullie samen het weekend gaan inluiden (lees:🍻)

Waarom op kantoor?

Dat het principe benoemd wordt in vacatures voor de tuinbouw, klinkt logisch. Maar waarom wordt dit principe dan zo vaak vermeld bij vacatures die niets met de (fysieke) oogst te maken hebben? Heel simpel. Het principe: “elkaar helpen om een hogere doel te halen”, wordt in veel organisaties beaamd. Als jouw collega’s omkomen in het werk, waar jij het rustig hebt, is het wel zo collegiaal om ze nog even te helpen. Geen 9 tot 5 mentaliteit, waarbij je al het werk laat vallen wanneer het 5 uur is. Je zet je auto toch ook niet ineens stil als de officiële reistijd is verstreken? Daarbij geldt natuurlijk niet dat je structureel overwerkt; de ene keer ga je iets eerder naar huis omdat je nog een brief moet posten, en de andere keer maak je nog even je project af. Balance is key.

Daarnaast werkt iedere persoon anders, en is op andere tijden het meest productief. Vandaar dat we bij JEM-id flexibele werktijden aanbieden; zolang je maar om 9 uur binnen bent voor de stand-up. Wil je eerder beginnen en dus ook eerder naar huis? Prima, als je het werk voor die dag maar hebt afgerond en geen meetings mist met collega’s of klanten. Zo houden we werken bij JEM-id leuk 🎉.

Was jij al bekend met het principe “padje afplukken”? Graag hoor ik het in een mailtje naar jill@jem-id.nl.

Meer over
JEM-id

Schrijf een killer motivatiebrief in 5 stappen

Bekijk hier de werkweek van back-end developer Nick

Padje afplukken .. in de IT?!

Bekijk hier de werkweek van (stagiaire) webdesigner Myrthe

Bekijk hier de werkweek van supportmedewerker Linda

Bekijk hier de werkweek van Functioneel beheerder Fernon

Bekijk hier de werkweek van developer Tim

Touchdown! - Blog Scrum

Bekijk hier de werkweek van (stagiaire) marketeer Kim

Neem een kijkje op onze software afdeling

Bekijk hier de werkweek van digital designer Amber

arrow_upward

JEM-id maakt gebruik van analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren, om uw voorkeuren te onthouden en om informatie te kunnen geven waardoor de website kan worden verbeterd.


Door op akkoord te klikken, geeft u toestemming om Cookies te gebruiken.

 Klik hier 

voor meer informatie.

Ja, ik ga akkoord